2021-08-23 07:14:56• hírek • közlemény

Mária-nap az idősklubban

A Jiului sétányon működő nappali központba járó szépkorúak kulturális eseménnyel tisztelegtek a Máriák előtt. 

A Mária név nemcsak az egyik legszebb és legrégibb magyar keresztnevünk, amely továbbra is nagy népszerűségnek örvend, de vallásos szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Ezért döntöttek úgy a szatmárnémeti nappali idősközpont munkatársai, hogy ünnepséget szerveznek Mária-nap alkalmából. 


Az esemény kezdetén az egybegyűlteket Rus Schupler Diana, az idősklub vezetője köszöntötte, majd átadta a szót Balaj Adriannak, a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság vezetőjének. Balaj név szerint köszöntött fel minden, az idősklubba járó Mária nevű hölgyet, szám szerint tizenhármat, jó egészséget és hosszú életet kívánva mindegyiküknek.



Dr. Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója a XVI. századból származó, Guadalupei Miasszonyunk néven ismert Mária-ikon csodálatos történetével és a hozzá kapcsolódó érdekességekkel ismertette meg a szépkorúakat. A Mária név etimológiai eredetét fejtegetve rávilágított arra az időtlen üzenetre is, amelyet ez a név minden keresztény számára magában hordoz. „Amikor a Máriákat ünnepeljük, elsősorban Szűz Máriára gondolunk, Jézus anyjára. Ha a héber eredetét vizsgáljuk, a Mária név keserűséget jelent, és ez a keserűség mindannyiunk keserűségét magába foglalja: az önökét, az enyémet, a bűnét, a betegségét, a tehetetlenségét, a szenvedését, a magányét, a halálét. Mindazt a keserűséget, amely jelen van az életünkben, a Mária név tartalmazza. Ha a név arámi eredetét tekintjük, akkor úrnőt is jelent, mivel Szűz Mária úrrá lett a keserűségen, amikor azt mondja Gábriel arkangyalnak: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” Meggyőződésem, hogy amikor valaki imádkozik, fejet hajt Isten akarata előtt, és megismétli azokat a szavakat, amelyeket Mária is kimondott, az mindig úrrá lesz a keserűségen” – mondta dr. Román János. Végezetül a Caritas-vezérigazgató azt kívánta a jelenlévőknek, legyenek mindannyian Máriák, akik úrrá lesznek a megpróbáltatásokon, a nehézségeken. 


Ezt követően Szabó Mária Anna nyugdíjas zenetanárnő zongarakíséretével a szépkorúak Mária-énekeket énekeltek magyar és román nyelven.


Az ünnepség keretében Gellért Ágnes klubtag egy erre az alkalomra írt költeménnyel örvendeztette meg a Mária nevet viselő hölgyeket és a közönség többi tagját is. Az esemény végén a két igazgató felköszöntötte Vatra Éva és Gheorghe klubtagokat, akik augusztus 21-én ünnepelték 45. házassági évfordulójukat.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: